"Z Babcinego Kredensu..."
Jak się kiedyś jadało w naszym mieście? Są wśród nas tacy, którzy pamiętają dawne czasy, często jeszcze przedwojenne. Czasy dzieciństwa spędzonego w Solcu lub w okolicznych wsiach i potrawy, przygotowywane przez mamy i babcie. Duża część starszego pokolenia solecczan przyjechała do naszego miasta w czasach powojennych, przywożąc ze sobą smaki dzieciństwa z różnych zakątków Polski. W szufladach wielu babcinych kredensów wciąż przechowywane są zeszyty z przekazywanymi z pokolenia na pokolenie przepisami na dania, bez których nie wyobrażamy sobie codziennych obiadów lub rodzinnych uroczystości.
Stowarzyszenie Rozwoju Solca Kujawskiego serdecznie zaprasza seniorki i seniorów do wspólnego stworzenia naszej soleckiej książki kulinarnej. Prosimy o przesłanie przepisów na dania, które stały się specjalnościami w waszych domach, zwłaszcza na te, które są częścią rodzinnej tradycji. Mogą to być przepisy na zupy, drugie dania, ciasta, desery, przetwory, nalewki… Najciekawsze przepisy zostaną umieszczone w naszej książce i – jeśli autor wyrazi taką wolę - opatrzone jego imieniem i nazwiskiem. A może z jakimś daniem wiąże się zabawna lub wzruszająca historia, którą seniorzy będą chcieli podzielić się z czytelnikami? Jeśli tak, to oprócz przepisu, w naszej publikacji znajdzie się i ta anegdota.
Wszyscy seniorzy, którzy podzielą się z nami swoimi przepisami, otrzymają bezpłatnie jeden egzemplarz naszej książki.
Najważniejsze informacje o akcji:
- Przepisy (i wspomnienia) przesyłamy na adres:
Stowarzyszenie Rozwoju Solca Kujawskiego, ul. Toruńska 8, 86-050 Solec Kujawski
lub mailem: stowarzyszenie [dot] solec[1]gmail [dot] com
- Przesyłamy od 5 do 10 przepisów wraz z nazwą potrawy i jeśli to możliwe, z informacją od kiedy przepis jest w rodzinie i czy wiąże się z nim jakaś historia.
- Prosimy o podanie imienia i nazwiska oraz danych do kontaktu (adres i numer telefonu) w celu przesłania bezpłatnego egzemplarza książki oraz na wypadek ewentualnych pytań w sprawie przepisów.
- Prosimy o dołączenie do przepisów zgody na przetwarzanie danych, o następującej treści:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zawartych w moim zgłoszeniu do akcji zbierania przepisów kulinarnych, prowadzonej przez Stowarzyszenie Rozwoju Solca Kujawskiego, w celu wydania książki „ Z Babcinego Kredensu…”
Data, czytelny podpis
- Przepisy prosimy przesyłać do 31 stycznia 2021 r.
SRSK