"Z Babcinego Kredensu..."

"Z Babcinego Kredensu..."[0]

Jak się kiedyś jadało w naszym mieście? Są wśród nas tacy, którzy pamiętają dawne czasy, często jeszcze przedwojenne. Czasy dzieciństwa spędzonego w Solcu lub w okolicznych wsiach i potrawy, przygotowywane przez mamy i babcie. Duża część starszego pokolenia solecczan przyjechała do naszego miasta w czasach powojennych, przywożąc ze sobą smaki dzieciństwa z różnych zakątków Polski. W szufladach wielu babcinych kredensów wciąż przechowywane są zeszyty z przekazywanymi z pokolenia na pokolenie przepisami na dania, bez których nie wyobrażamy sobie codziennych obiadów lub rodzinnych uroczystości.

Stowarzyszenie Rozwoju Solca Kujawskiego serdecznie zaprasza seniorki i seniorów do wspólnego stworzenia naszej soleckiej książki kulinarnej. Prosimy o przesłanie przepisów na dania, które stały się specjalnościami w waszych domach, zwłaszcza na te, które są częścią rodzinnej tradycji. Mogą to być przepisy na zupy, drugie dania, ciasta, desery, przetwory, nalewki… Najciekawsze przepisy zostaną umieszczone w naszej książce i – jeśli autor wyrazi taką wolę - opatrzone jego imieniem i nazwiskiem. A może z jakimś daniem wiąże się zabawna lub wzruszająca historia, którą seniorzy będą chcieli podzielić się z czytelnikami? Jeśli tak, to oprócz przepisu, w naszej publikacji znajdzie się i ta anegdota.

Wszyscy seniorzy, którzy podzielą się z nami swoimi przepisami, otrzymają bezpłatnie jeden egzemplarz naszej książki.

Najważniejsze informacje o akcji:

  1. Przepisy (i wspomnienia) przesyłamy na adres:

    Stowarzyszenie Rozwoju Solca Kujawskiego, ul. Toruńska 8, 86-050 Solec Kujawski

    lub mailem: stowarzyszenie [dot] solecat[1]gmail [dot] com
     

  2. Przesyłamy od 5 do 10 przepisów wraz z nazwą potrawy i jeśli to możliwe, z informacją od kiedy przepis jest w rodzinie i czy wiąże się z nim jakaś historia.
  3. Prosimy o podanie imienia i nazwiska oraz danych do kontaktu (adres i numer telefonu) w celu przesłania bezpłatnego egzemplarza książki oraz na wypadek ewentualnych pytań w sprawie przepisów.
  4. Prosimy o dołączenie do przepisów zgody na przetwarzanie danych, o następującej treści:

    Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zawartych w moim zgłoszeniu do akcji zbierania przepisów kulinarnych, prowadzonej przez Stowarzyszenie Rozwoju Solca Kujawskiego, w celu wydania książki „ Z Babcinego Kredensu…”

    Data, czytelny podpis
     

  5. Przepisy prosimy przesyłać do 31 stycznia 2021 r.

SRSK


Adres źródłowy: https://soleckujawski.pl/news/z-babcinego-kredensu

Załączniki
  • [0] https://soleckujawski.pl/sites/default/files/styles/aktualnosci_slider_1170x589/public/obrazek/2020-12/dumplings-4991224_1920.jpg?itok=kAqgWP-w
  • [1] https://soleckujawski.pl/modules/contrib/spamspan/image.gif